Skip to main content

Cultuurbeleid in 2024

In 2024 staat innovatie en inclusiviteit centraal in het cultuurbeleid. De overheid erkent het belang van kunst en cultuur als motor voor creativiteit, sociale cohesie en economische groei. Om deze reden wordt er geïnvesteerd in vernieuwende projecten en initiatieven die de diversiteit en toegankelijkheid van kunst en cultuur vergroten.

Innovatie wordt gestimuleerd door ruimte te bieden aan experimentele kunstvormen en nieuwe technologieën. Er worden subsidies verstrekt aan kunstenaars en culturele instellingen die grenzen verleggen en vernieuwende concepten ontwikkelen. Daarnaast wordt er samengewerkt met bedrijven en kennisinstellingen om de verbinding tussen kunst, wetenschap en technologie te versterken.

Inclusiviteit is een belangrijk uitgangspunt in het cultuurbeleid. Er wordt gestreefd naar een diverse culturele sector die de samenleving weerspiegelt. Dit betekent dat er aandacht is voor het stimuleren van talentontwikkeling bij ondervertegenwoordigde groepen, zoals mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking en mensen uit lagere sociaaleconomische klassen. Er worden speciale programma's opgezet om deze groepen te ondersteunen en kansen te bieden binnen de culturele sector.

Daarnaast wordt er ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor iedereen. Er worden maatregelen genomen om drempels weg te nemen, zoals het verlagen van ticketprijzen, het verbeteren van de fysieke toegankelijkheid van culturele instellingen en het stimuleren van culturele activiteiten in wijken en buurten. Ook wordt er geïnvesteerd in digitale mogelijkheden, zodat kunst en cultuur ook online toegankelijk is voor een breed publiek.

Om deze ambities te realiseren, wordt er samengewerkt met verschillende partners, zoals culturele instellingen, kunstenaars, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Er wordt gestreefd naar een integrale aanpak waarbij verschillende beleidsterreinen met elkaar verbonden worden, zoals onderwijs, welzijn en economie.

Het cultuurbeleid in 2024 heeft als doel om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken en te laten bijdragen aan een inclusieve samenleving. Innovatie speelt hierbij een belangrijke rol om de culturele sector te vernieuwen en te versterken.